Plannetjes

Ze komen op de gekste momenten. Meestal in gesprekken met anderen en dan lijkt het zo verdomde logisch dat ze niet alleen deel van de wereld moeten worden maar er zelfs moeten zijn. Had ik vroeger met de kunst die ik maakte. Nu heb ik dat met plannetjes…. Plannetjes zijn leuk, spannend en brengen mij regelmatig echt in een vorm van extase. en regelmatig zijn/lijken ze ook onmogelijk (voor mij).

Maar plannetjes zijn nog niets

Dus volgende stap is ze naar een volgend niveau tillen. Ze verdienen het tenslotte. Plannetjes uitwerken, uitschrijven. Wat onderzoek doen. Wordt of is het al gedaan? Wat is er voor nodig? Waar zitten de uitdagingen? Mijn inzichten weer eens delen met wat mensen. Voelen of ik nou echt iets te pakken heb of ik gewoon aan het spacen ben. Wat laten rijpen.

Er een ding van maken

Als ze wat ambitieus zijn en uit de standaard dingende dingen valt dan is het als met een raket naar de maan vliegen met een rekenmachine. Dit kan alleen als je er 100% voor gaat. Kan vertrouwen en bouwen (bijna letterlijk) op de mensen om je heen. Mensen die hun lot verbinden aan het doel en elkaar en alles in het werk stellen om het werkelijkheid te maken.

Wat zijn die plannetjes dan en dingen ze al?

Hieronder staan ze. Ze zijn allemaal wel in een zekere staat van zijn maar ze vragen nog veel liefde, aandacht, expertise en wat geluk en dat geef ik ze. We hebben geen haast, ze zijn als een goede whisky.

Goed.is

Een curatie website waar we (oook jij als je wilt) al het goeds verzamelen. Het bestaat al een paar jaar maar het heeft zijn momentum nog niet echt kunnen vinden. Nu is Erwin de “baas” en zijn we aan het kijken hoe we het groots kunnen maken.

Helpen om te helpen

Als er één ding is dat mij altijd veel vreugde en voldoening geeft dan is het helpen. Maakt eigenlijk niet uit wat. Maar de vanzelfsprekendheid om elkaar te helpen is een beetje uit onze cultuur aan het verdwijnen. Ik geef persoonlijk de van de economisering van de samenleving de schuld waardoor overal een prijskaartje aan komt te hangen en alles wat daarbuiten valt wordt als niet meer als waardevol gezien terwijl het dat juist wel is! Dus heb ik besloten te helpen waar ik kan. Iedereen en met alles. Jij ook.

Een open deur

Wil graag dichter bij de mensen staan waarmee ik leef. Ik wil zoals Jan Terlouw zo mooi zie een touwtje uit de brievenbus kunnen hangen. En net als Marnix wil ik de mensen om mij heen beter leren kennen, er voor kunnen zijn.

Woon nu meer dan 20 jaar in Amsterdam Oost. Ik hou van mijn buurtje. Het buurtje zijn de mensen. Dus ik hou van ze. Tijd om ze te leren kennen. Mede daarom ben ik sinds een jaar een seats2meet local waardoor mensen mijn ruimte eenvoudig kunnen boeken. Nog subplannetjes genoeg om de beweging er in te krijgen… gaat lukken.

Natuurlijke stilte

Het geluid van de natuur 24/7 live streamen. En de muziek van de natuur weer verbinden met iedereen op alle (natuurloze) plekken waar je bent. Ervaar (n=1) dat dit een (onbewust) emotioneel gemis is en ook één van de mogelijke redenen waarom we, voornamelijk als westerse samenleving, zo verschrikkelijk slecht omgaan met ons ecosysteem. En dit is een mooie manier op die hypothese te testen :)

Door natuur, in dit geval geluid, weer binnen te brengen in ons leven krijgen we de kans weer te gaan voelen en ervaren hoe belangrijk het is voor ons persoonlijke geluk en hoe belangrijk het is voor ons eigen voortbestaan we werden tenslotte honderdduizenden jaren mee omringt.

Hoop uiteindelijk vele live streams op te zetten samen met mensen die de overtuiging delen. Zodat we kunnen kiezen uit vele biotopen van de wereld waar je je 24 uur per dag 7 dagen in de week mee kunt omringen.

Vette plant

Ik heb al sinds mijn studietijd een vetplant. Gekregen van mijn lieve oma. De enige plant die alles (en mijn anti groene vingers) heeft overleeft. Sterker nog het plant zich voort als een dolle. Met dit plannetje wil ik de plant en de wereld laten veroveren door afstammelingen mee te geven aan iedereen die wil.

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met verpotten en nu is iedere plant weer verder uitgegroeid met zijn eigen nakomelingen dus de familie blijft exponentieel groeien. Het wordt tijd voor een deel van de familie om het nest te verlaten.

Het lijkt me geweldig dat deze familie de wereld over gaat en zo overal een nieuw thuis vind en een eigen verhaal. Allemaal voortgekomen uit het grote liefdevolle hart van mijn oma. Tijd voor een site waar mensen een plantje kunnen adopteren en al het lief en leed en de nieuwe afstammelingen weer delen.

Een open source politiek programma voor en door iedereen

Ik heb een hypothese. Alle puzzelstukjes voor een nieuwe samenleving zijn er, alleen moet de puzzel even gemaakt worden. Maar de puzzel wordt niet gemaakt omdat we druk zijn met al die losse delen (logisch) en hoe ze in de huidige maatschappij passen. Ik wil die stukjes bij elkaar brengen en dat via crowdsourcing in een een praktisch kader gieten die we allemaal kennen en gebruiken: een zeer ambitieus politiek programma. Van voor en door het nederlandse volk. Niet van een politieke partij. Niet om verkozen te worden. Nee, het is van iedereen. Open source. Te gebruiken naar wens. Als discussiestuk bij nieuwe verkiezingen, als echt politiek programma voor een partij, als lange termijn visie, als pure inspiratie om weer een eigen versie van te maken.

Zodat we laten zien dat het radicaal anders kan. Dat er een prachtige toekomst voor ons ligt als we er voor durven kiezen en wat te kiezen hebben. We hebben tot de volgende verkiezingen. Weet jij een puzzelstukje of meer? Geweldig! Ik wil/moet het weten.

De basisinkomen loterij

Ik geloof in de werkzaamheid van het basisinkomen en dat het onze samenleving en de machtsverhoudingen gaat transformeren. Maar ik wil het experiment groter aanpakken dan de individuele gemeenten nu kunnen. Daar is veel geld voor nodig. Gelukkig spenderen we als samenleving 17 miljard per jaar in gokspelen. Een primaire drijfveer om daar aan mee te doen is voldoende geld winnen om je geen zorgen te hoeven maken en andere keuzes te kunnen maken over je leven. Dat lijkt verdomd veel op een basisinkomen :)

Stel nou dat we een loterij maken waar één prijs te winnen is van 3000 per maand voor 3 jaar? En dat we de huidige gemiddelde winkans van 400.000:1 verlagen tot 10.000:1? En dat er een team van mensen is die je, als je wilt, helpt je weg te vinden met deze nieuw verworven vrijheid? Zou dat een loterij zijn waar jij aan mee zou willen doen? Ik wel en ik ga onderzoeken of het mogelijk is deze op te zetten en zo tienduizenden mensen de facto van een basisinkomen te voorzien en te helpen hun plannen waar te maken.

De school zonder gebouw en waar iedereen van elkaar leert

Elke school in Nederland heeft een gebouw of zelfs meer dan één. Kinderen zijn verplicht daar aanwezig te zijn. We hebben in Nederland namelijk als leerling een aanwezigheidsplicht. Goed te verklaren uit vroegere tijden maar dat kan vandaag de dag anders. Daarom onderzoek ik of het mogelijk is om een school te ontwikkelen die overal is ongebonden aan een school. Waar een leergroep zich vormt om een onderwerp of vraag heen. Waar iedereen van elkaar kan leren en aan elkaar kan leren. Een school die middenin de samenleving staat, er letterlijk onderdeel van uitmaakt. Mijn kinderen en ik worden er enorm blij van dit vooruitzicht. Voor mij voelt het vooral ook heel natuurlijk en logisch. Wat doet het met jou?

Earth to Aliens

We zoeken al tijden voor leven buiten onze eigen aarde. We kijken en luisteren op alle mogelijke manieren. Sturen robots de ruimte in als ontdekkingsreizigers. Allemaal prachtige projecten die onze fantasie prikkelen. Zijn we alleen of niet?

Statistisch lijkt het bijna onmogelijk dat het er niet is, zelfs intelligent (wat wij daar onder verstaan tenminste) leven. Door onze technologische ontwikkelingen zijn we al decennia lang allemaal signalen de ruimte in aan het sturen, zonder filter of bedoeling. Is het niet eens tijd dat we ons tot ze richten? Dat we een multimedia station opzetten die als luisteraar die potentielle alien(s) heeft. Wat willen we dan aan hen vertellen? Wat willen we met ze delen? Lijkt me geweldig als we als mensheid daar onze cultuur, inzichten en liefdes delen. Lekker in co-creatie en crowdsourced. We richten het signaal naar de meest potentiële plek in de ruimte en beginnen gewoon met uitzenden.

De amsterdamse ijsjesboot

Ik hou van ijs. Ik hou van varen. Ik hou van de amsterdamse grachten. Ik heb bijna een religieuze ervaring als ik de amstel oversteek of met mijn kajak er op vaar. En zou het niet heerlijk zijn als die allemaal te combineren zijn?

En daarom lijkt het me geweldig om in een elektrische ijsjesboot op zonne energie de mensen op de amsterdamse grachten te trakteren op heerlijk koud en eerlijk biologisch schepijs met unieke amsterdamse smaken in een krokant horentje. Mmmmmm.

Overstappen op fotosyntese

Het is nog lang niet zo ver maar als het wordt aangeboden sta ik voor in de rij. Ik ben groot fan.

Wordt je nou enthousiast van wat je gelezen hebt en wil je graag wat bijdragen of gewoon iets met me delen? Doen! Leuk!