in Waardevol

Waarom kunnen multinationals dit een halve eeuw ongestraft doen?

Shell wist al in 1968 dat gebruik van fossiele brandstof gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid

18 maart 2021 – link

“Het is evident dat gemotoriseerde voertuigen verreweg de grootste bron van luchtvervuiling is”, schrijft Shell in het document. In de Verenigde Staten stootten deze voertuigen een miljoen ton fijnstof uit in 1968. “Fijnstof in combinatie met giftige substanties worden over het algemeen beschouwd als de echte schurken voor gezondheidseffecten.”

Shell noemt in het rapport uit 1968 ook het broeikaseffect. Het bedrijf schrijft dat er stemmen zijn die zeggen dat de uitstoot van C02 ingedamd moet worden om het broeikaseffect te voorkomen. Maar Shell was hier nog niet van overtuigd, blijkt uit het stuk. “Dit effect staat niet vast en bovendien voorspelt een tweede school dat de aarde afkoelt als gevolg van een verhoogde reflectiviteit vanwege de aanwezigheid van aerosolen.”

Shell liet desgevraagd weten niet in de gelegenheid te zijn om te reageren op de onthullingen.

Die status aparte zorgt voor de vernietiging van het ecosysteem en alles wat er in leeft, inclusief de mens.

We weten dit natuurlijk al en Shell is geen uitzondering. Al meer dan 50 jaar iets onder de pet houden omdat het je winst be├»nvloed. Al 50 jaar je best doen om te zorgen dat niemand dit weet. De laatste 20 jaar verwarring zaaien over de wetenschappelijke basis en de laatste 5 proberen iedereen persoonlijk verantwoordelijk te maken in plaats van de aanbieder van de vernietigende stof. Het is tenslotte niet de schuld van het pistool maar de mens die de trekker overhaalt…

Ongebreidelde manipulatie zonder consequenties, zou ieder andere burger eens moeten proberen. Tijd dat ieder bedrijf uiteindelijk als bottom line niet winst maar maatschappelijke waarde heeft. En dat wij als samenleving dat toetsen. Dat de burger de zwaarste stem heeft in de aandeelhoudersvergadering.

1

Wat vind jij?

Reactie