in Waardevol

Het is niet je eigen schuld (of je eigen verdienste)

A Complex Systems Theorist Explains Why the Poor Aren’t to Blame for Poverty

Sarah Wells – 25 januari 2021 – link

Mathematically speaking, blaming individuals with limited resources caught in vast social systems for their misfortune doesn’t make sense.

Believing that the misfortune of others is their own doing, for example that a poor person must be poor because they are lazy, has directly led to policies that make it difficult to rise above such circumstances once you’ve fallen into them. 

…. a cab driver put out of work by Uber. The driver isn’t somehow morally deficient because of their circumstances, but rather is caught up in complex systems beyond their control or ability to perfectly predict: corporations, capital, laws, and so on. 

To be considered truly blameworthy based on their good-intentioned, but ill-fated, decisions, Kinney says that people would need a full working knowledge of ever-changing variables like politics, innovation, and economics, which computational complexity shows to be an impossibility.

David Kinney

We leven hier in NL (en vele rijke westerse landen) de laatste decennia in een zwaar geïndividualiseerde samenleving en cultuur. Waar de maakbaarheid van het leven en dus de verantwoordelijkheid voor succes en falen bij het individu wordt gelegd. David Kinney toont in zijn essay aan dat dit mathematisch (en vanuit het boeren verstand) niet juist is.

Natuurlijk is heb je wel enige invloed op je leven en je keuzes maar in de waanzinnige complexiteit waarin we leven zijn die keuzes slechts voor een heel klein deel te overzien en daarnaast zijn de meeste dingen buiten je controle en dat begint al met waar, bij wie en wanneer je geboren wordt.

Als we dit als samenleving & mensheid weer gaan inzien kunnen we juist een betere samenleving worden, beter collectief en in verbinding handelen. En dat gaan we nodig hebben willen we de gecreëerde catastrofale crisissen van nu en de toekomst aan kunnen.

0

Wat vind jij?

Reactie