in Werk in uitvoering

Brieven in mijn brievenbus

Ben wel iemand van de vinger aan de pols. Beetje obsessief nieuwsgierig. Het niets-willen-missen-syndroom. Vroeger had ik 100-den RSS feeds (geen grap) 1 die ik doorliep op zoek naar inspirerende verhalen en de mensen erachter. Toen sociale media opkwam was ik voornamelijk daar te vinden maar was RSS nog steeds onmisbaar.

Tijd + algoritmes + netwerk

Nu hebben een paar apps dat voor mij bij elkaar gebracht. Ze verzamelen content uit diverse bronnen, interessegebieden en mijn sociale media connecties. Dit wordt weer gefilterd aan de hand van mijn voorkeuren. Voor mij een goede manier om de vinger aan de pols te houden en niet overspoeld te worden door informatie (natuurlijk is het ook gelijk een bubbel maar dat is onvermijdelijk).

Één ding heb ik niet kunnen vervangen

Nieuwsbrieven. Heb d’r toch zeker wel zo’n 20 per week 2. Het zijn nieuwsbrieven zonder het nieuws-stukje. Het zijn meer digitale brieven die de waan van de dag contextualiseren en beschouwen. Iets wat bovengenoemde apps (nog) niet doen.

Het is voor mij echt elke keer weer fijn als ik er eentje in mijn postbus krijg. Het is als een blogpost uit de jaren dat het nog een handvol mensen het deed. Elke is verpakt in liefde, passie & aandacht. Ze delen hun unieke duiding van de wereld om hen heen en geven daarmee een inkijk in henzelf. En geven mij de kans geeft om in de storm van informatie de rode draad vast te houden en me niet te verliezen.

Dus deel graag mijn toppers / mijn bubbel met je. Hoop dat jij ze net zo waardevol vindt als ik.

 • FMT Erwin Blom pikt een paar keer per week een bepaald item uit de informatiestroom en laat er zijn licht over schijnen. Zijn van die dingen die in het achterhoofd blijven hangen voor op de momenten dat je het nodig hebt. En regelmatig komt het zelfs precies op het juiste moment. Magisch.
 • Sanne Roemen filtert de pareltjes van wat ze zo’n hele week leest en deelt. Heel vaak met een maatschappelijk insteek. Sci-fi, techniek, geld.. eigenlijk komt er van alles voorbij.
 • Marc Chavannes schrijft nu over de politiek voor de correspondent en zijn wekelijkse beschouwingen op de politiek waan van de dag zijn een verademing. Het geeft perspectief op zowel historisch als op het globaal toneel.
 • Reinier Ladan Deze apple fanboy heeft veel te vertellen over technologie en doet dat op een onnavolgbare manier voorzien van een vleugje zelfspot en ironie.
 • CTRL ALT DEL Technologie en wat het doet met de mensheid en met jou als persoon. Het is een onderbelicht thema. Sanne van der Beek onderzoekt hoe we onze relatie met technologie kunnen verbeteren.
 • Joost Plattel die graag de curieuze kant van het internet en daarmee de mens verkent. Zo’n beetje maandelijks en heerlijk om over die overwoekerde paden te wandelen.
 • Goed.is Wat is goed? Het is een lekker subjectief begrip maar we gebruiken het woord te pas en te onpas en ook als iets objectiefs. Goed.is omarmt die subjectiviteit en verzamelt goede dingen en deelt die weer 1x per week met je.
 • Ronald Kleverlaan Dé man als het gaat over crowdfunding en alle smaken die daar tegenwoordig aan verbonden zijn. Hij leeft en ademt het. De manier op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van alternatieve manieren van financiering.
 • Lucien Engelen Technologie en gezondheidszorg. Makkers, maar altijd op gespannen voet. Er liggen waanzinnig veel kansen maar voordat iets mag worden gebruikt en het deel wordt van de (conservatieve) cultuur zijn we jaren verder. Lucien doet er alles aan om dat proces te versnellen. De potentie naar de mensen te krijgen. En hij houdt je met zijn nieuwsbrief op de hoogte van wat er speelt.

Hoor natuurlijk ook graag welke nieuwsbrieven voor jou onmisbaar zijn.


 1. Really Simple Syndication (eenvoudige gelijktijdige publicatie), meestal afgekort tot RSS, is een familie van webfeedformaten. RSS-feeds zijn te lezen met speciale RSS-lezers (zoals Feedly), maar kunnen ook op speciale websites worden gelezen. Ze geven mensen en machines de kans op een snelle manier data uit te wisselen of op de hoogte te zijn van nieuwe artikelen.

 2. Durf ze niet precies te tellen omdat ik dan waarschijnlijk strenger moet selecteren

Wat vind jij?

Reactie

 1. Dat is zo mooi aan deze tijd genoeg te leren en lezen via nieuwsbrieven, Mijn favorieten zijn van Klimaatplein en Urgenda

  • Urgenda (en enkele mensen die daar werken) volg ik vooral via Twitter en dus via de apps die ik gebruik. Daar komen ze bijna dagelijks wel voorbij. Klimaatplein ga ik naar kijken. Ken ik wel maar al een tijd niet meer bekeken.

   • Martijn aslander volg je die al hij is van permanent bèta en gebruikt veel links in zijn nieuwsbrieven naar weer interessante sites

    • Jij Martijn ken ik. En volg volgens mij ook zijn nieuwsbrief, maar al een hele tijd niets meer ontvangen. Misschien is er iets mis gegaan. Ik ga het even controleren. Dank je Marga!