in publicworks

8 knuffels per dag

Vandaag is het TEDxAmsterdam. De moeder van alle TEDxevents in Nederland en dat zijn er tegenwoordig meer dan 1 per maand. Deze keer gaat het over Human Nature. Een van de sprekers is Paul Zak die het heeft over empathie, vertrouwen, vertrouwenswaardigheid en moraal. Hij gaf al een eerdere TED talk en is zeker de moeite waard.

Conclusie: (voor als je geen 19 minuten hebt) Naast dat we voornamelijk mechanische vervoerders zijn voor bacterien, zijn we ook een wandelende chemie fabriek die makkelijk te manipuleren is wanneer je weet welk stofje wat doet. En zo vond Paul Zak het stofje Oxytocin. En hoe maak je dit het makkelijkst los bij anderen? Knuffels. Acht per dag maakt jou en de persoon die je knuffelt een heel stuk gelukkiger.

Bonus: De evolutie van empathie door Jeremy Rifkin.

Nog een statistiekje: slechts 5% heeft geen manier om Oxytocin te maken. Dit zijn zoals Paul het noemt “Bastards”.

Wat vind jij?