in publicworks

En daar hangt ie dan de E-Thermostaat

Nee, bovenstaande is niet de E-Thermostaat. Het is de Nest. De inteligente internet thermostaat waar ik bij het zien gelijk verliefd op werd. Een prachtig voorbeeld van de potentie van the internet of things en UI design en hoe deze samen werken om duurzaam te stoken. Op dit ogenblik alleen verkrijgbaar in Amerika :(.

Nu komt ook Essent / RWE met een thermostaat die te bedienen is via het internet. En ik werd een week geleden gevraagd deze E-Thermostaat eens te proberen. Hij gaat in januari echt in de markt gezet worden en ze willen graag wat bekendheid genereren en wat gebruikerservaringen verzamelen. Toen ik het mailtje las was ik zeker in eerste instantie verleid, het was dan niet de de Nest maar zeker een stap naar intelligenter warmtehuishouding gekoppeld aan het internet en de potentie die dat in zich heeft. En je thermostaat bedienen vanaf je telefoon waar dan ook ter wereld voelt ook wel geil. En na wat advies ingewonnen te hebben bij de kinderen is besloten de trouwe Honeywell, een klein rond bolletje die alle stroom uit de draadjes plukt en in al zijn eenvoud gepast bescheiden aanwezig is, na jaren de bons te geven.

In deze post mijn eerste relatieperikelen en de eerste indruk die hij op mij en de muur achterlaat.

De hofmaking bestaat uit vier actes.

 1. Positioneren van de  e-thermostaat zelf.
  Behoorlijk vanzelfsprekend al is het wel even opletten dat het haaks hangt. Daar heb je bij ronde vormen minder last van.
 2. Het in verbinding staan met de rest van de wereld met de hub / stekker. Nog een uitgang vinden voor de ethernetkabel en een stopcontact voor de groot uitgevallen stekker die ook nog specifiek vertikaal moet hangen. Mijn meterkast hangt zo langzamerhand vol met apparaten die volgens de handleiding allemaal ver van elkaar moeten worden gehouden. Erg onpraktisch dus en het riep bij mij gelijk de vraag op waarom de e-thermostaat deze hub eigenlijk nodig heeft. Kan de aanwezige router dit niet regelen?
 3. Het registreren op de site. In het echt verbinden ging makkelijk en responsief. Na registratie kun je gelijk zeggen dat je er bent door je gegevens in te voeren. Al kun je je afvragen waarom, omdat je dat net al gedaan had. Vergeet niet dat je bij de registratie de serienummers van de e-thermostaat en de hub moet invoeren. Gelukkig staan hun identiteit ook klein op de doos vermeld maar anders zou je alles weer moeten slopen om een formulier te kunnen invullen.
 4. Het zoeken en vinden en gebruiken van een trendy app. Even zeggen wie je bent en je kunt aan de slag.

 

Het oog wil ook wat

Bij mij hangt, omdat ik ruimtes met elkaar heb verenigd, de thermostaat midden in de kamer op de muur en is zo een groot deel van ons welbehagen zowel in warmte als fysieke aanwezigheid. Het is deel van het interieur.
Zo op de foto is het heel wat, maar zo in de praktijk is het eigenlijk duidelijk dat hier niet de prio heeft gelegen. Geen oog voor detail. Is 3x zo groot als nodig. Hij staat ver van de muur waardoor er een zeer stevige slagschaduw is. En hij heeft als ultiem design element een pukkel op zijn voorhoofd, de bewegingsensor. Het lijkt eerder een samenraapsel van bestaande elementen.

Dat het beter kan bewijst de Slimme thermostaat uit dezelfde stal die er veel compacter en beter uit ziet. Zonde dat ze dat ze voor de E-Thermostaat voor de vierkante versie hebben gekozen. Juist de internet savvy mensen zijn zeer gevoelig voor kwaliteit en de ronde oogt echt stukken beter.

Gemak dient de mens

Hmmmm. Het is functioneel maar daar is het ook mee gezegd. Maar is dat dan niet genoeg? Ik vind van niet. We zijn als gebruikers behoorlijk verwend en verwachten van zo’n product ook dat extra stapje maakt in de thermostaatwereld. Als je naar de thermostaat zelf kijkt heb je een plus & min knopje, veel minder makkelijk dan een draaischijf. Ook de app heeft zo zijn beperkingen. Zo duurt het bij mij ongeveer 10-15 seconden voordat de veranderingen doorgevoerd werden. Vraag me wel af waar die vertraging vandaan komt, real time is toch de verwachting. Ook zou je denken dat je naar dat eerste inloggen gewoon ingelogd blijft maar die handeling mag je steeds weer verrichten en dan heeft het ook nog even tijd nodig om je bij dat inlogscherm te brengen. Maar wat nog belangrijker is dat niet alles aanpasbaar is via de app. De inschakelmomenten en de algemene instellingen kunnen alleen via E-thermostaat.nl. En zo heb je twee verschillende plekken die elk andere mogelijkheden en interface hebben. Die allemaal wel functioneel zijn maar niet blij maken.

Internet of things

En dan dat dingetje waardoor ik in eerste instantie geprikkeld werd: The internet of things. Hoe intelligent is dit apparaatje eigenlijk? Gaat het mij advies geven? Vertellen hoe koud het buiten is? Of ik beter een andere basistemperatuur kan instellen. Of regelt het na een tijd alles voor me? En bespaart het zonder zorgen? Het heeft tenslotte een sensor én staat in verbinding met het internet, Dat betekent eindeloze mogelijkheden. Maar tot mijn verbazing worden deze helemaal niet gebruikt. Het apparaat leert niet, het checkt niet het buitenweer, meet alleen maar beweging en niets meer. In dat opzicht is het niet anders dan een beperkte afstandsbediening. Dan pakt de Nest dat dan wel veel beter aan en voor dezelfde prijs! Lees ook The Internet Gets Physical in de New York Times waar overduidelijk is dat de tijd rijp is voor die extra stap.

Na de eerste kennismaking is het duidelijk geen liefde op het eerste gezicht maar soms moet echte liefde groeien en rijpen zoals goede whiskey.

Wat vind jij?

12 reacties

 1. Dank voor het delen van de eerste bevindingen.
  Goed om te lezen hoe de E-thermostaat met haar huidige functionaliteiten ervaren wordt met de Nest thermostaat als ‘tegenstander’.

  Qua functionaliteiten zijn er zeker mogelijkheden welke haalbaar zijn, maar helaas nog niet in de huidige versie zitten.
  Over smaak valt te twisten, maar we waarderen de eerlijke mening. Daar hebben we immers ook om gevraagd.

  Wij weten nu weer wat beter hoe we de relatie verder kunnen verbeteren. We zien de volgende date graag tegemoet als de whiskey nog wat meer gerijpt is.

  • Dank je wel voor de reactie Jasper. Het is natuurlijk ook wel een beetje een oneerlijke strijd gezien er aan de Nest met 100+ mensen gewerkt is en wordt. Maar toch. Gezien de prijs wordt het een echte concurrent zodra deze ook in Nederland uitkomt.

    
   Ik ben benieuwd of jullie nog verder werken aan een nieuwe versie van deze e-thermostaat en of er een roadmap is en in hoeverre jullie mijn huidige thermostaat gewoon softwarematig kunnen upgraden als het zover is. Dat zou namelijk wel cool en revolutionair zijn binnen de thermostaat wereld.

   En ik hou jullie natuurlijk op de hoogte van mijn bevindingen.

   • Over de roadmap kan ik niet veel vertellen, maar kan wel vermelden dat de thermostaatsoftware te upgraden is. We hebben gekozen voor een flexibel platform waarbij we mede op basis van gebruikerservaringen aanpassingen en nieuwe features toe kunnen voegen!

    Het streven is om samen met de gebruikers het product verder aan te scherpen. Op het gebied van co-creatie  zetten we nu dus voorzichtig de eerste stapjes om te ervaren wat wel en wat niet werkt in de praktijk.

    • Een mooi product en interresante ontwikkelingen. Ik heb de E-thermostaat nog niet maar het is wel wat ik goed kan begruiken. Zou je me kunnen vertellen hoe milieuvriendelijk de verpakking is… Ben benieuwd want wij proberen de wereld van CE-verpakking te verbeteren, is een klein aandeel, maar telt ook dus evalueer dit graag.

 2. Ik heb de e-thermostaat inmiddels anderhal jaar in bezit,en ben nog steeds aan het ploeteren,de knoopcelbatterij,laadt niet bij,en is iedere keer leeg.
  Inmidels 4 nieuwe batterijen gehad,een maal een andere thermostaat,op de ketel de draden vewisselt,en toen besloten ze maar een powerconverter te sturen.
  Ik durf er dat ding niet zelf op te zetten,want de ketel is van de verhuurder,en wil hier geen problemen mee.
  i.p.v.dat ze een monteur langs sturen,nee dat moet weer 59 euro kosten.
  Heb essent ook benaderd,maar die schuift weer alles af naar ICY
  Al met al een doffe ellende,zit nu weer regelmatig in de kou.

  Peter van Hout

  • Hallo Peter, wat een gedoe. Gelukkig was mijn ketel wel geschikt en heb ik dat soort dingen niet hoeven doen. Alles werkt behoorlijk en zit ik nooit in de kou. Wat er wel is gebeurd is dat de connectie tussen de thermostaat en het internet steeds wegviel en nu al vele maanden niet meer werkt.

   Dit kan ik wel weer werkend krijgen door de batterij te verwijderen en dan weer plaatsen maar durf dat eigenlijk ook niet. Daarvoor ging het al te vaak mis in het begin en toen mijn kachel eens uit moest voor onderhoud, de link tussen de kachel en de thermostaat is behoorlijk kwetsbaar.

   Daarnaast heeft die internet connectie ook maar weinig meerwaarde voor mij. De grootste meerwaarde waren de gebruiks statistieken. Erg verhelderend. Maar toch ook het gedoe niet waard.

   Heel veel succes. En ik zou snel weer een andere (simpele) thermostaat ophangen. Dat moet gewoon vlekkeloos werken, in de kou zitten kan gewoon niet.

   Als ik nog iets voor je kan betekenen laat het me weten.

   • Hoi Erik bedankt voor je reply.
    Ik heb ook problemen met de connectie,en moet als ik een nieuw programma in wil stellen,een minuut de stekker,en de knoopcel batterij er uit halen,anders geeft hij aan,maximum instellingen bereikt.
    Het ergste is,je wordt lid van Essent voor 3 jaar,en die laten je nu in de kou staan.
    En de prijzen die ze voor dat ding noemen € 249,-
    Als je er 100.000 besteld in China kosten ze €3,50 per stuk.
    Maar je hebt gelijk,ik kan beter mijn oude weer ophangen.

    Vriendelijke groeten,
    Peter

  • Hallo Jayson, klopt. Er is in de afgelopen 4 jaar (dit stamt uit 2011) natuurlijk veel veranderd en het is nog steeds volop in beweging. Ik vind het een geweldige ontwikkeling en kan niet wachten tot dit echt helemaal los gaat ook vooral in combinatie met IoT en duurzame energie bronnen.