in IJkpunten, Werk in uitvoering

Waarom werk ik?

Ik geniet enorm van het werk wat ik doe. De scheidslijn tussen werk en mij als persoon is minimaal. Ik leef voor mijn werk (en mijn kinderen :).
Maar ik heb al sinds ik deel ben van de arbeidsmarkt een vreemde verhouding met geld. Ik weet dat het handig is, maar ik heb er helemaal geen gevoel mee. Ik kan me er niet aan binden en vind het een abstract iets als beloningsmechanisme / waardemiddel.
Geld is niet mijn drijfveer om te doen wat ik doe, maar ik merk dat ik dit ook steeds weer moet uitleggen omdat de wereld wel werkt (of lijkt te werken) vanuit dat principe. 

Seth Goldin heeft een tijdje geleden in zijn gebruikelijke kernachtige stijl even de verschillende reden van werk even op een rij gezet. En ik vroeg me gelijk af waarom ik dat niet al eens gedaan heb. Het maakt alles zoveel helderder.

Reasons to work

  • For the money
  • To be challenged
  • For the pleasure/calling of doing the work
  • For the impact it makes on the world
  • For the reputation you build in the community
  • To solve interesting problems
  • To be part of a group and to experience the mission
  • To be appreciated

Dit was de volgorde en hij had er cijfers voor staan. Heb het weggelaten omdat ik denk dat dat voor iedereen anders is. Zeker voor mij, daar zou geld met stip onderaan staan. En volgens mij, als we diep van binnen kijken, komen al die andere motivaties eerder dan dat geld, maar vaak is de luxe niet aanwezig.

Wat vind jij?

Reactie